Το Ναύπλιο, η Αργολίδα και η Πελοπόννησος

Η Αργολίδα 
Το Ναύπλιο είναι η πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας.Βρίσκεται σε κεντρική θέση από όπου μπορείτε να επισκεφθείτε όχι μόνο τους θησαυρούς της Αργολίδας, αλλά και ολόκληρη την Πελοπόννησο. Ταξιδεύοντας στην Αργολίδα είναι αδύνατο να μην παρατηρήσετε τις χιλιάδες των εσπεριδοειδών που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου.Τα χωράφια,κατά την περίοδο της άνοιξης γεμίζουν τον αέρα με το υπέροχο άρωμα των πορτοκαλιών και με τα άνθη των λεμονιών. Η περιοχή καλύπτεται με εσπεριδοειδή και κατά τους χειμερινούς μήνες γίνεται η συγκομιδή.Πάντα κατά τα Χριστούγεννα ωριμάζουν τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια, μετατρέποντας τα δέντρα σε φυσικό διάκοσμο για όλη τη σεζόν.Το κλίμα στην Αργολίδα είναι ήπιο και δεν είναι καθόλου παράξενο να δείτε τους τουρίστες και τους ντόπιους να κάθονται έξω και να απολαμβάνουν το πρωινό ή τον καφέ τους, ακόμη και μέσα  στο χειμώνα. Η Αργολίδα είναι εύφορη και πράσινη, ενώ την άνοιξη και το φθινόπωρο πληθώρα επισκεπτών φθάνουν για να απολαύσουν τη χλωρίδα, την πανίδα και την άγρια ζωή της περιοχής. Μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Ναύπλιο, στην παραλιακή οδό της Νέας Κίου, υπάρχει ένα φυσικό καταφύγιο πουλιών που αποτελεί σπίτι για σπάνια είδη πτηνών, μοναδικά σε όλο τον κόσμο. Στην ίδια περιοχή υπάρχει ένα τμήμα της παραλίας που καλύπτεται από αμμώδη λάσπη και την χρησιμοποιούν προς όφελός τους, τα άτομα που πάσχουν από διάφορες δερματικές παθήσεις! Για τους πιο τολμηρούς, υπάρχει επίσης ένα κέντρο kite surfing! Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες  η παραλία, η ηλιοθεραπεία και το κολύμπι συνθέτουν το κέντρο ενδιαφέροντος για τους τουρίστες. Οι παραλίες στην Αργολίδα είναι όλες καθαρές, πολλές από αυτές είναι καλά οργανωμένές, με θαλάσσια σπορ, ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ άλλες αποτελούν φυσικούς όρμους που τους καθιστούν ιδανικούς ψαρότοπους. Εκτός από τις δύο παραλίες του Ναυπλίου, της Αρβανιτιάς και  της Καραθώνας,  επισκεφθείτε ακόμη τις παραλίες Τολό, Δρέπανο, Βιβάρι, Κάντια και Ίρια ή ακόμη και πιο μακριά όπως το Πόρτο Χέλι και την Πετροθάλασσα, για μια αλλαγή σκηνικού.

Στο νομό  Αργολίδα (γνωστός ως <<χρυσός νομός της Πελοποννήσου>>) βρίσκονται οι Μυκήνες, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, το Ιερό του Ασκληπιού και η Αρχαία Τίρυνθα, τα οποία είναι όλα αναγνωρισμένα από την  UNESCO ως μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Όλα αυτά  βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το Ναύπλιο και ως εκ τούτου δέχονται πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Μυκήνες
Οι Μυκήνες, που ανακαλύφθηκαν από τον αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν το 1874, αποτελούν ένα οχυρωμένο ανάκτορο και ένα από τα πρώτα παραδείγματα της αρχιτεκτονικής της ακρόπολης. Η περιοχή κατοικήθηκε από τη Νεολιθική εποχή (περίπου 4000 π.Χ.), αλλά  έφτασε στο αποκορύφωμά του περίπου το1400 π.Χ ,ως το κέντρο του αιγαιακού πολιτισμού. Ο όρος "μυκηναϊκός" αναφέρεται σε έναν ολόκληρο πολιτισμό που εκτείνεται στα έτη 1900-1100 π.Χ. και απλώνεται σε όλο τον κόσμο. Το σπίτι των μυκηναϊκών βασιλέων, το παλάτι των Μυκηνών βρίσκεται στην κορυφή ενός μικρού λόφου. Όπως περιγράφει ο  Έλληνας ποιητής Όμηρος, οι Μυκήνες ήταν το σπίτι του Βασιλιά Αγαμέμνονα και η κυρίαρχη πόλη στον ελληνικό κόσμο. Τα κύρια αρχαιολογικά ευρήματα των Μυκηνών είναι εντυπωσιακά, τα τείχη και οι περίφημοι "θολωτοί τάφοι" αξίζουν μια επίσκεψη. Η Πύλη των Λεόντων σηματοδοτεί την είσοδο των επισκεπτών στην ακρόπολη και ο « θησαυρός του Ατρέα» και ο «Τάφος της Κλυταιμνήστρας»  βρίσκονται ακριβώς έξω από τα όρια της πόλης.

Αρχαία Τίρυνθα
Η Αρχαία Τίρυνθα είναι μια ακρόπολη, οχυρωμένη με τον ίδιο τρόπο όπως οι Μυκήνες, αλλά με την προσθήκη των κυκλώπειων τειχών, σηράγγων  και κατακομβών. Κατά τη διάρκεια της Μυκηναϊκής περιόδου ήταν η μόνιμη κατοικία του βασιλιά και ο Όμηρος αναφέρεται σε αυτήν ως <<ισχυρό οχυρό της Τίρυνθας>>. Τα τείχη ονομάστηκαν Κυκλώπεια,  αφού οι λίθοι ήταν τόσο μεγάλοι που θα μπορούσαν μόνο να τοποθετηθούν εκεί από κάποια  υπερφυσική δύναμη. Σύμφωνα με τον Παυσανία, το 468 π.Χ.  το Άργος  κατάστρεψε ολοσχερώς τόσο τις Μυκήνες  όσο και την Τίρυνθα  και  μετέφεραν τους κατοίκους στο Άργος,  για να αυξήσουν τον πληθυσμό της πόλης .

Άργος
Το Άργος ,που κατακτήθηκε  7000 χρόνια πριν,  αποτελεί (μαζί με την Αθήνα), τον αρχαιότερο αστικό οικισμό στην Ευρώπη  και κατοικήθηκε επανειλλημένως  από το 5000 π.Χ.. Το Άργος  αποτελούσε  μεγάλο οχυρό κατά τη διάρκεια της Μυκηναϊκής  περιόδου  και μαζί με τις γειτονικές ακροπόλεις των Μυκηνών και της Τίρυνθας, έγινε γρήγορα οικισμός εξαιτίας της κεντρικής του θέσης στην εύφορη  πεδιάδα της Αργολίδας. Σήμερα θεωρείται  η εμπορική πρωτεύουσα της Αργολίδας και κάθε Τετάρτη και Σάββατο  διοργανώνεται μια μεγάλη αγορά  όπου ρούχα, είδη οικιακής χρήσης και τοπικά προϊόντα από όλο τον νομό  διατίθενται προς πώληση. Επισκεφθείτε την αρχαία αγορά, το αρχαίο θέατρο και το μεσαιωνικό κάστρο της Λάρισας  που βρίσκεται στο βουνό με θέα την πόλη.

Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες, λιγότερο γνωστές περιοχές και σημεία ενδιαφέροντος στην Αργολίδα, κοντά στο Ναύπλιο, όπως η πυραμίδα στο Ελληνικό, ίσως παλαιότερη από τις πυραμίδες της Γκίζας. Η περιοχή των Διδύμων (περίπου 30 λεπτά) είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να επισκεφθούν  όσοι ενδιαφέρονται για τη γεωλογία, όπου μπορούν να δουν δίδυμα χάσματα στα βουνά με υπόγεια περάσματα μεταξύ τους. Επισκεφτείτε τον παλιό ανεμόμυλο στην Παλαιά Επίδαυρο και μάθετε ή ακόμα και να λάβετε μέρος στην παραδοσιακή παραγωγή ψωμιού και μπισκότων.       Επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λυγουριό, όπου εκτίθενται μια εντυπωσιακή συλλογή  γεωλογικών ευρημάτων,  απολιθωμάτων και εργαλείων που βρέθηκαν στην περιοχή.

Η χερσόνησος Πελοπόννησος
Η Πελοπόννησος είναι μια μεγάλη έκταση γης  νοτιοδυτικά της Αθήνας. Αν και μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, μερικές φορές θεωρείται νησί αφού χωρίζεται από την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα  μέσω του Ισθμού της Κορίνθου, ένα σημαντικό επίτευγμα μηχανικής . Κάντε μια βόλτα στο κανάλι της Κορίνθου με ένα από τα ντόπια τουριστικά σκάφη ή κάντε μια στάση στην γέφυρα για να τραβήξετε φωτογραφίες. Η Πελοπόννησος αποτελείται από 7 νομούς - Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Μεσσηνία, Αχαΐα, Λακωνία & Ηλεία, όλοι με το δικό τους ξεχωριστό κλίμα και τις ομορφιές τους. 

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας οι επαναστάτες είχαν την έδρα τους στην Πελοπόννησο και υπάρχουν πολλά μνημεία αφιερωμένα στους γενναίους ανθρώπους που πολέμησαν για την ανεξαρτησία της χώρας τους. Τα γραφικά χωριά της Αρκαδίας Δημητσάνα, Στεμνίτσα, Καρύταινα Λαγκάδια  παραμένουν παρθένα και γραφικά. Παρόλο που οι δρόμοι και οι υπηρεσίες τους έχουν  αναβαθμιστεί, κρατούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Επισκεφθείτε το εργοστάσιο πυρίτιδας, την βιβλιοθήκη με την φανταστική συλλογή από πολύ παλιά βιβλία που μεταφέρθηκαν από το Ναύπλιο με γαϊδούρια, το μουσείο Υδροκίνησης και πολλά άλλα αξιοθέατα.

Τους αρχαιολογικούς  χώρους  της Πελοποννήσου επισκέπτονται όλο το χρόνο χιλιάδες παραθεριστές και ντόπιοι, και μπορούν να επισκεφτούν πολλά μέρη χρησιμοποιώντας το Ναύπλιο ως αφετηρία. Σας προτείνουμε τα ακόλουθα: Αρχαία Ολυμπία (σπίτι των Ολυμπιακών Αγώνων), Μυστρά, Μονεμβασιά (ο ελληνικός Βράχος του Γιβραλτάρ), Σπάρτη, Πύλος, Καλάβρυτα (οδοντωτό σιδηρόδρομο και σκι το χειμώνα), η Αρχαία Κόρινθος (Κόρινθος), Ακροκόρινθος , η Διώρυγα της Κορίνθου, Αρχαία Νεμέα (το σπίτι του Νέμεα) και πολλά άλλα.

Η Πελοπόννησος είναι χωρισμένη στη μέση από μια  ψηλή σειρά βουνών που το σκι είναι διαθέσιμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρόλο που  οι παράκτιες περιοχές είναι σχετικά ήπιες ακόμα και τις χειμωνιάτικες ημέρες . Την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τα βουνά είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τους λάτρεις της φύσης. Μπορείτε  να επισκεφθείτε  τον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο που έχουν το δικό τους οικοσύστημα γεμάτο από σπάνια λουλούδια, φυτά και άγρια ζωή